Het PILP-team heeft half oktober een aantal woonwagenlocaties bezocht.
Vrijdag 24 oktober 2014
Medio oktober 2014 heeft Het PILP-team het uitsterfbeleid van woonwagenkampen van dichtbij kunnen bekijken door een bezoek aan verscheidene woonwagenlocaties en gesprekken met verschillende bewoners. Het team is geschrokken over wat ze gezien en gehoord hebben. Met eigen ogen hebben ze kunnen zien wat er gebeurt met standplaatsen die zijn opgeheven: deze worden afgebakend met betonblokken (zie foto).
Bewoners voelen zich niet serieus genomen door gemeenten
Ook de verhalen van bewoners over het ‘kapot drukken’ van wagens door de gemeente als deze niet bijtijds weg zijn gehaald zijn beeldend voor het gevoerde uitsterfbeleid. De houding van de gemeente heeft tot veel frustratie en woede geleid bij bewoners en geeft hen het gevoel dat ze niet serieus worden genomen door de overheid. Het bezoek was een volgende stap na de eerste informatieve bijeenkomst die het PILP-team begin september 2014 heeft gehouden met o.a. een aantal organisaties en leden van woonwagenbewoners, Roma en Sinti.
Het PILP onderzoekt de legitimiteit van het uitsterfbeleid van gemeenten. Een eventuele juridische procedure zou (mede) gericht moeten zijn op het verschaffen van duidelijkheid over de positie van Roma, Sinti en woonwagenbewoners en hun cultuur in Nederland.
Wat is het PILP
Het PILP ( Public Interest Litigation Project) is opgestart door het NJCM ( Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten). Het bestaat uit een team van in mensenrechten gespecialiseerde juristen en adviseurs. Zij wil schendingen van de burger- en mensenrechten die in Nederland al lange tijd spelen signaleren en aan de kaak stellen. Het doel is om structurele maatschappelijk en juridische veranderingen te bewerkstellingen in wetgeving, politiek en praktijk.
Klik hier voor meer informatie over dit dossier.
De contactgegevens van PILP zijn :
Postbus 778
2300 AT Leiden
Projectcoördinator mr. Jelle Klaas
+31 (0)71 527 62 97
contact@PILPNJCM.nl
Volg ons ook op Twitter, LinkedIn en Facebook.
Als u mensenrechten zaken wilt aanmelden dan kunt u dat doen via het formulier dat op de website van PILP staat: Meld uw zaak aan